Nihil Interit -palkinto Kristian Blombergin Valokaarille

Runoilija Kristian Blomberg on saanut Nihil Interit -runopalkinnon teoksestaan Valokaaria (Poesia 2015).

Kristian Blombergin Valokaaria tutkii havainnon, kokemuksen ja tietämisen luonnetta arkisten, konkreettisten ilmiöiden avulla. Lintuparveen, taivaalle ilmestyviin pilviin tai vesilasillisen nauttimiseen liittyy filosofisia oivalluksia, jotka ovat yhtä aikaa hätkähdyttäviä ja tunnistettavia.

Valokaaria erottuu palkintoraadin mukaan tämän vuoden runouden joukosta vahvana ja omaäänisenä kokonaisuutena. Kokoelman kieli on vähäeleistä, mutta rytmillisesti ja soinnillisesti harkittua ja puheenkaltaista. Arkiseen liittyy Blombergin sanoja lainaten “ihmeen tuntu”.

Teksti etenee luontevan levottomilla ajatusloikilla tutun kokemuksen ja tuntemattoman aavistelun rajalla, siinä missä arki ja mysteerit välähdyksenomaisesti paljastavat toisiaan.

Palkintoperusteissaan raati mainitsee myös tavan, jossa Blombergin teos yksittäisin säkein tai säeparein edetessään lähestyy paikoin aforismin lajia, mutta laajenee sitten vuoropuheluksi ja laveaksi keskeislyyriseksi ilmaisuksi. Lukija kokee ennemminkin tulleensa ideoiden energisoimaksi kuin joutuneensa ikuisten mysteerien lannistamaksi.

Raadin mielestä Blombergin teos on keskusteleva ja moniääninen. Runojen minän paikalle voisi sopia kuka tahansa, paikoin jokin ei-inhimillinenkin olento.

Voittajat saivat runoilija ja kuvataiteilija Jan Hellgrenin tekemät palkintoesineet ja kunniakirjat.

Palkintoraadissa olivat runoilija, Tuli&Savu-lehden päätoimittaja Tiina Lehikoinen (raadin puheenjohtaja), runoilija Juha Kulmala, kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaa, runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko (Nihil Interit) ja kirjallisuuskriitikko Anna Tomi.