Poesia http://www.poesia.fi Runouden ympärille kiertyvä yhteisöllinen kustantamo. Mon, 02 Nov 2015 12:24:39 +0000 en-US hourly 1 Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinto Antti Salmisen Lomonosovin moottorille http://www.poesia.fi/2015/11/mahdollisen-kirjallisuuden-seuran-kirjallisuuspalkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/ http://www.poesia.fi/2015/11/mahdollisen-kirjallisuuden-seuran-kirjallisuuspalkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/#comments Mon, 02 Nov 2015 12:00:06 +0000 http://www.poesia.fi/?p=4027 Antti Salmisen kokeellinen proosateos Lomonosovin moottori on voittanut Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinnon.

Palkinto myönnettiin 31.10.2015 vuoden 2014 parhaalle proosateokselle. Raati perustelee valintaansa seuraavasti:

“Moottoriin voi kävellä sisään useista eri suunnista, ja sitä on syytä lähestyä varovasti, mieluiten hiipien, ja sitä kohti kulkiessaan voi tarkkailla kävelyään, ja tarkkailla itseään tarkkailemassa kävelyään; kannattaa liikuttaa käsiään tasarytmisesti ja pitää painoa tasaisesti molemmilla jaloilla, mutta vuorotellen eikä koskaan yhtäaikaisesti, ja siirtää jalkoja varovaisesti eteen ja tiedostaa kävelevänsä, ja keskittyä tähän tiedostamiseen ja kuuntelemaan, miltä tiedostaminen tuntuu.”

Lue loputkin Harry Salmenniemen, Tiina Käkelä-Puumalan ja Jaakko Yli-Juonikkaan kirjoittamista perusteluista täältä »

]]>
http://www.poesia.fi/2015/11/mahdollisen-kirjallisuuden-seuran-kirjallisuuspalkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/feed/ 0
Katri Vala -palkinto Reetta Pekkasen teokselle Pieniä kovia nuppuja http://www.poesia.fi/2015/10/katri-vala-palkinto-reetta-pekkasen-teokselle-pienia-kovia-nuppuja/ http://www.poesia.fi/2015/10/katri-vala-palkinto-reetta-pekkasen-teokselle-pienia-kovia-nuppuja/#comments Fri, 23 Oct 2015 16:01:53 +0000 http://www.poesia.fi/?p=4019 Reetta Pekkasen teos Pieniä kovia nuppuja on palkittu Katri Vala -palkinnolla.

Palkintoraatiin teki vaikutuksen teoksen yhtenäinen runollinen kokonaisuus, jossa vahva yhteiskunnallisekologinen näkemys pohjustaa filosofisen melankolista ilmaisua ja kuviteltavissa olevaa tulevaisuutta.

Teoksen kauniit ja yllättävät runokuvat havainnollistavat yksityistä kokemusta muistoista ja muutoksesta. Lukija astuu häiritsevästi havainnoituun lopunajan maisemaan, jossa juhlien jäljet muistuttavat kehitysoptimismin ja tulevaisuususkon harhassa eläneiden sukupolvien teoista ja rajattomasta kulutuksesta.

Valtavaa aihetta ja maailmantuskaa ilmaistaan pienesti ja ymmärrettävästi, ja vielä riittää uskoa humaanisuuden hiveneen. Kunhan ymmärretään tyytyä vähempään.

Katri Vala -palkinnon jakaa Kansan Sivistysrahaston Katri Valan rahaston hoitokunta. Rahasto on perustettu Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila ry:n aloitteesta.

Katri Valan rahaston hoitokuntaan kuuluvat toimittaja Arvo Ahlroos, käsikirjoittaja Timo Kallio, arkistotutkija Tarja Soiniola ja säätiön asiamies Ulla Vuolanne. Palkinnon arvo on 1500 euroa.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/10/katri-vala-palkinto-reetta-pekkasen-teokselle-pienia-kovia-nuppuja/feed/ 0
Nihil Interit -palkinto Kristian Blombergin Valokaarille http://www.poesia.fi/2015/10/nihil-interit-runopalkinto-kristian-blombergille/ http://www.poesia.fi/2015/10/nihil-interit-runopalkinto-kristian-blombergille/#comments Fri, 02 Oct 2015 09:55:15 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3993 Runoilija Kristian Blomberg on saanut Nihil Interit -runopalkinnon teoksestaan Valokaaria (Poesia 2015).


Kristian Blombergin Valokaaria tutkii havainnon, kokemuksen ja tietämisen luonnetta arkisten, konkreettisten ilmiöiden avulla. Lintuparveen, taivaalle ilmestyviin pilviin tai vesilasillisen nauttimiseen liittyy filosofisia oivalluksia, jotka ovat yhtä aikaa hätkähdyttäviä ja tunnistettavia.

Valokaaria erottuu palkintoraadin mukaan tämän vuoden runouden joukosta vahvana ja omaäänisenä kokonaisuutena. Kokoelman kieli on vähäeleistä, mutta rytmillisesti ja soinnillisesti harkittua ja puheenkaltaista. Arkiseen liittyy Blombergin sanoja lainaten “ihmeen tuntu”.

Teksti etenee luontevan levottomilla ajatusloikilla tutun kokemuksen ja tuntemattoman aavistelun rajalla, siinä missä arki ja mysteerit välähdyksenomaisesti paljastavat toisiaan.

Palkintoperusteissaan raati mainitsee myös tavan, jossa Blombergin teos yksittäisin säkein tai säeparein edetessään lähestyy paikoin aforismin lajia, mutta laajenee sitten vuoropuheluksi ja laveaksi keskeislyyriseksi ilmaisuksi. Lukija kokee ennemminkin tulleensa ideoiden energisoimaksi kuin joutuneensa ikuisten mysteerien lannistamaksi.

Raadin mielestä Blombergin teos on keskusteleva ja moniääninen. Runojen minän paikalle voisi sopia kuka tahansa, paikoin jokin ei-inhimillinenkin olento.

Voittajat saivat runoilija ja kuvataiteilija Jan Hellgrenin tekemät palkintoesineet ja kunniakirjat.

Palkintoraadissa olivat runoilija, Tuli&Savu-lehden päätoimittaja Tiina Lehikoinen (raadin puheenjohtaja), runoilija Juha Kulmala, kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaa, runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko (Nihil Interit) ja kirjallisuuskriitikko Anna Tomi.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/10/nihil-interit-runopalkinto-kristian-blombergille/feed/ 0
Runoalue on pop up -runokauppa http://www.poesia.fi/2015/08/runoalue-on-pop-up-runokauppa/ http://www.poesia.fi/2015/08/runoalue-on-pop-up-runokauppa/#comments Mon, 03 Aug 2015 05:56:24 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3930 Poesian kehittämä tilapäinen ja ohjelmallinen kirjakauppa, Runoalue, toteutetaan ensimmäisen kerran Kansallisteatterin Lavaklubilla osana Runokuu-festivaalia 21.–27.8.2015.

Runoalue

 

Runoalue kokoaa yhteen kaikkien kustantajien runoteoksia ja on osa Runokuu-kirjallisuusfestivaalia

Runoalueen taustalla on kokemus runouden myynnin haasteista. Nettiympäristöstä on muodostunut vähälevikkisen kirjallisuuden keskeinen myyntipaikka, mutta monet lukijat kaipaavat yhä mahdollisuutta tutustua kirjaesineisiin ennen ostopäätöstä. Runoalue vastaa tähän tarpeeseen ja pyrkii esittelemään runoutta uusille yleisöille. Runoalueella runous on kattavasti ja moniäänisesti esillä ja hankittavissa, asiantuntevan opastuksen kera.

Ensimmäisen kerran Lavaklubille pystytettävä Runoalue on avoinna päivittäin lounasajasta myöhäiseen iltaan. Lavaklubi on Runokuu-festivaaliyleisön kohtaamispaikka: kirjaostosten lisäksi on mahdollisuus levähtää kirjakahvilassa ja nauttia monipuolisesta ohjelmasta.

Poesian toteuttama ohjelma huipentuu tiistaina 25.8., kun Lavaklubilla vietetään Poesian syysjuhlia. Syysjuhlapäivän alkuillassa keskustellaan muun muassa Poesian syksyllä 2015 lanseeraamasta Poesiavihkot-sarjasta, joka tuo maailmalla tunnetun chapbook-formaatin Suomeen. Poesia-päivässä juhlitaan myös tuoretta afrikkalaisen runouden antologiaa Korallia ja suolakiteitä (suom. Katriina Ranne). Antologian julkaisutilaisuus on Lavaklubilla keskiviikkona 26.8. klo 14.

Runoalue toteutetaan osana Runokuu-festivaalia yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton ja Kansallisteatterin kanssa.

Runokuu on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali ja pääkaupunkiseudun laajin ja monipuolisin vuotuinen kirjallisuustapahtuma. Runokuun pääjärjestäjä on Nuoren Voiman Liitto.

Lisätiedot:
Sirpa Kyyrönen-Kallio, sirpa.kyyronen@poesia.fi, p. 046 846 4591 tai info@poesia.fi

Runoalue on auki:

pe 21.8. klo 15 – 22
la 22.8. klo 12 – 22
su 23.8. klo 15 – 22
ma 24.8. klo 12 -23
ti 25.8. klo 12 – 23
ke 26.8. klo 12 – 22
to 27.8. klo 12 – 23

Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki

Runoalueen ohjelma


PERJANTAI 21.8.

Runoalueavajaiset: klo 17-18 Muistikirjoituksia – runoinstallaatio, Lavaklubi

Recollected Writings, Muistikirjoituksia, on taiteilijaryhmä IC-98:n ja kahdeksan runoilijan – Kristian Blombergin, Mikael Bryggerin, Pauliina Haasjoen, Sirpa Kyyrösen, Teemu Mannisen, Henriikka Tavin, Olli-Pekka Tennilän ja Miia Toivion – yleisöä osallistava runopöytä, joka näki päivänvalon Frankfurtin kirjamessujen Suomen paviljongissa 2014. Installaatioantologian idean ja toteutuksen esittelyä sanoin ja kuvin. Mukana runoilijat Mikael Brygger, Sirpa Kyyrönen, Henriikka Tavi ja Pauliina Haasjoki. Tilaisuuden järjestää Osuuskunta Poesia.


LAUANTAI 22.8.

Kerstin Preiwuß klo 16-17, Lavaklubi

Runokuun saksalaisen runoilijavieraan haastattelu. Kerstin Preiwuß on yksi VERSschmuggel. SäkeenVERSoja -antologian (2014) runoilijoista ja kääntäjistä. Poesia on julkaissut kaksikielisen antologian yhteistyössä Litteraturwerkstatt Berlinin ja Wunderhorn-kustantamon kanssa. Kerstinin runosuomennoksia esittää Henriikka Tavi.

Runomaratonilla klo 18-21 mukana Poesian runoilija Jonimatti Joutsijärvi (Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy, Poesia 2015). Lavaklubi.


MAANANTAI 24.8.

Videorunolounas klo 12:30-13:30, Lavaklubi

Lounasajan viderunokattauksen tekijöinä Marko Laihinen, Tiina Lehikonen ja J.P. Sipilä. Tervetuloa katsomaan, miten runoilijat ovat lähestyneet runoa videon ja sen tuomien mahdollisuuksien kautta. Tilaisuuden järjestää Osuuskunta Poesia.


TIISTAI 25.8. – LAVAKLUBILLA POESIA!

Lavaklubin Poesia-päivässä keskustelua kirjoista ja ajankohtaisista aiheista. Illan edetessä vietetään Osuuskunta Poesian syysjuhlia.

Klo 16 Marko Laihinen: Halokehrät

Avoin keskusteluhetki Marko Laihisen brutaalin poliittisesta, mutta lyyrisen valoisasti ääriviivoitetusta teoksesta Halokehrät (Poesia 2015). Timo Kallio johdattelee yleisökeskustelua ja haastattelee tekijää.

Klo 17 Runouden kustantaminen

Runouden kustantamisesta ja toimittamisesta keskustelevat mm. Leevi Lehto ja Olli-Pekka Tennilä.

Klo 18 Kirjaformaatti ja painotekniikka

Osuuskunta Poesia lanseeraa syksyllä uuden kirjan ja kulttuurilehden välimaaston sijoittuvan Poesia-vihkot -kirjasarjan, jonka myötä chapbook-formaatti rantautuu Suomeen. Uudessa Poesia-vihkot -kirjasarjassa julkaistaan niin runoutta kuin esseistiikkaa. Poesian aktiivit keskustelevat formaatista ja painotekniikasta.

Poesian syysjuhla kello 19-23

19:15 Runoduo Miia Toivio & Marko Niemi

19:30 Korallia ja suolakiteitä. Afrikkalaisen runouden antologia

Katriina Ranteen kokoama ja suomentama Korallia ja suolakiteitä (Poesia 2015) on ensimmäinen suomenkielinen afrikkalaisen runouden kokoomateos. Katriina Ranne kertoo teoksesta ja lukee käännöksiään. Haastattelija Marko Niemi.

20:00 Kahden miehen ylivoima

Kahden miehen ylivoima on Risto Oikarisen (saksofonit + lausunta) ja Jukka Viikilän (rummut + lausunta) kirjallinen freejazz-duo.

20:45 Syysjuhlien runokimarassa
esiintyvät runoilijat Mikael Brygger, Marko Laihinen, Tiina Lehikoinen, Raisa Marjamäki, Henriikka Tavi ja Olli-Pekka Tennilä. Runoilijoita haastattelee Pauliina Haasjoki.

22:15 Muuan mies

Muuan mies on Poesian esikoisrunoilija (Lämmetä ja hämmentyä, Poesia ja Helmi Levyt 2015) ja karhean zeniläiseksi luonnehdittu folkmuusikko. Syysjuhlaillan päättävät Muuan mies ja Laaban Sintonen


KESKIVIIKKO 26.8.

Lounasrunodisco 12:30 – 13:30

Lounasajan runokaruselliin heittäytyvät runoilijat Satu Manninen, Tuula Sipilä, Sirpa Kyyrönen, Marko Niemi, Kalle Niinikangas ja Kasper Salonen. Runo kommentoi, lisää kierroksia, pysähtyy – ja mitä muuta tilanteesta seuraa? Tervetuloa kuuntelemaan kuinka runot pyörittävät tekijöitään ja kuulijoitaan.

Korallia ja suolakiteitä -julkaisutilaisuus klo 14-15

Runokuussa ilmestyvän afrikkalaisen runouden antologian tiedotustilaisuus. Katriina Ranteen kokoama ja suomentama Korallia ja suolakiteitä (Poesia 2015) on ensimmäinen suomenkielinen afrikkalaisen runouden kokoomateos. Runot on käännetty seitsemästä eri kielestä ja niiden kirjoittajat edustavat 26 Saharan eteläpuolisen Afrikan valtiota – mukana on yli sata afrikkalaista runoilijaa. Katriina Rannetta haastattelee Marko Niemi.

Vi är ej färdig biffstek klo 18:30, Lavaklubi

Suuri kaksikielinen ilta kokoaa yhteen suomenruotsalaisen kirjallisuuden ystävät. Illan ohjelmassa mm. keskustelu suomenruotsalaisesta modernismista keväällä 2015 ilmestyneen Gunnar Björlingin Auringonvihreän (suom. Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz) tiimoilta. Järjestäjät Runokuu, Suomen PEN, Osuuskunta Poesia, Nuori Voima -lehti

]]>
http://www.poesia.fi/2015/08/runoalue-on-pop-up-runokauppa/feed/ 0
Poesian syksy 2015 http://www.poesia.fi/2015/07/poesian-syksy-2015/ http://www.poesia.fi/2015/07/poesian-syksy-2015/#comments Mon, 06 Jul 2015 12:14:09 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3913 Käännösrunoutta, esseistiikkaa, vihkoja

Syksy on pian ovella ja tuo tullessaan runsaan ja monipuolisen valikoiman luettavaa.

Siirry katalogiin tästä »

Poesia julkaisee kaksi merkittävää runokäännöstä. Venäläisen Lev Rubinšteinin Sankarin ilmestyminen (suom. Tomi Huttunen) tarjoaa katsauksen runoilijan tuotantoon 1970-luvulta nykypäivään. Katriina Ranteen kokoama ja suomentama Korallia ja suolakiteitä -antologia puolestaan esittelee laaja-alaisesti afrikkalaista runoutta.

Nykyrunous monenkirjavine muotoineen voi hämmentää monia lukijoita. Siru Kainulaisen Runo ja rytmi avaa 2000-luvun suomalaista runoutta lukijan näkökulmasta. Erityisenä huomionkohteena on runojen rytmi. Antti Salminen analysoi kokeellisuutta käsittelevässä esseeteoksessaan taiteen ja elämän yhdistämistä ympäristökriisin aikakaudella.

Kotimaisesta runotarjonnasta vastaa Henriikka Tavin Kaksitoista, joka sisältää 12-osaisen kirjasarjan parhaat runot jälkikäteen toimitetussa muodossa.

Lisäksi syksyllä käynnistyy uusi Poesiavihkot-julkaisusarja, jossa julkaistaan itsenäisiä mutta kirjaa suppeampia teoksia, ns. chapbookeja, jotka ovat suosittuja erityisesti angloamerikkalaisissa maissa. Kirjan ja lehden välimaastoon sijoittuvassa Poesiavihkot-formaatissa julkaistaan sekä runoutta että esseistiikkaa. Sarjan aloittavat Virpi Alasen antikvaarista löydettyä runoutta sisältävä teos, Penjami Lehdon kokeellinen puutarhaessee sekä kanadalaisen Christian Bökin käsitteellistä kirjallisuutta käsittelevä essee.

Lisätietoja:
marko.niemi(a)poesia.fi

Arvostelukappaleet:
tiedotus(a)poesia.fi
Käännösrunous
– Korallia ja suolakiteitä. Afrikkalaisen runouden antologia (suom. Katriina Ranne)
– Lev Rubinštein: Sankarin ilmestyminen (suom. Tomi Huttunen)

Esseet ja tietokirjallisuus
– Siru Kainulainen: Runo ja rytmi
– Antti Salminen: Kokeellisuudesta – historiallisesta avantgardesta jälkifossiiliseen elämään

Kotimainen runous
– Henriikka Tavi: Kaksitoista

Poesiavihkot
– Virpi Alanen: Löytöretkue
– Penjami Lehto: Puutarhassa
– Christian Bök: Kaksi pistettä vokaalin päällä (suom. Marko Niemi)

KÄÄNNÖSRUNOUS

Korallia ja suolakiteitä
Afrikkalaisen runouden antologia

Koonnut ja suomentanut Katriina Ranne

Korallia ja suolakiteitä on ensimmäinen suomenkielinen afrikkalaisen runouden antologia. Pääpaino on nykyrunoudessa, mutta kokoelman vanhin runo on peräisin 1200-luvulta asti. Runot on käännetty seitsemästä eri kielestä. Teemoittain jaoteltu teos vie lukijan yhtä lailla rakkauden huumaan kuin sisällissodan jättämään hiljaisuuteen, luonnon keskelle ja urbaanin nyky-Afrikan sykkeeseen.

Teos ilmestyy elokuussa 2015.

Katriina Ranne (s. 1981) on afrikkalaiseen runouteen keskittynyt kääntäjä ja kirjailija. Hän on väitellyt swahilinkielisestä nykyrunoudesta Lontoon yliopistossa 2010 ja opettanut swahilikirjallisuutta, swahilia ja afrikkalaista elokuvaa Lontoon ja Helsingin yliopistoissa. Hän on osallistunut Poetry Translation Centren toimintaan vuodesta 2004 ja ohjannut runokäännöstyöpajoja vuodesta 2011. Ranne on julkaissut runoteoksen Ohikulkijan tuoksu (Gummerus, 2014) ja romaanin Minä, sisareni (Nemo, 2010).

Lev Rubinštein
Sankarin ilmestyminen

Suomentanut Tomi Huttunen

Käsiterunoilija, esseisti ja humoristi Lev Rubinštein on venäläisen nykyrunouden tunnetuimpia nimiä. Sankarin ilmestyminen tarjoaa katsauksen koko Rubinšteinin pitkään, 1970-luvulta nykypäivään ulottuvaan tuotantoon. Kirjastonhoitajana työskennellyt Rubinštein kirjoitti poetiikaltaan ja ideoiltaan vaihtelevaa runouttaan kirjaston aineistokorteille, mikä näkyy hänen tekstissään nasevana ja ytimekkäänä ilmaisuna. Sankarin ilmestyminen -valikoimaan on suomennettu viisi tällaista korttipakkaa ja lisäksi Rubinšteinin ajankohtaisia esseitä, jotka käsittelevät mm. Venäjän tämänhetkistä tilannetta.

Teos ilmestyy lokakuussa 2015.

Lev Rubinštein (s. 1947) aloitti kirjoittamisen 60-luvun lopulla ja osallistui aktiivisesti neuvostokonseptualismin kehittämiseen 70-luvulla. Hän kiinnittää erityistä huomiota runojensa muotoon, ja hänet tunnetaankin yhtenä ensimmäisistä konseptualistisista kirjoittajista. Hänen tuotantoaan on käännetty useille kielille. Rubinštein voitti venäläisen Andrei Bely -palkinnon vuonna 1999.

Tomi Huttunen (s. 1971) on Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori. Venäläinen avantgardekirjallisuus on yksi hänen tutkimusaloistaan, ja samaan aihepiiriin liittyy myös Huttusen toimittama käännösvalikoima Venäläisen avantgarden manifestit (Poesia, 2014). Akateemisen uransa lisäksi Huttunen toimii mm. kirjallisuuskriitikkona Helsingin Sanomissa.

ESSEET JA TIETOKIRJALLISUUS

Siru Kainulainen
Runo ja rytmi

Runo ja rytmi avaa 2000-luvun runouden ennennäkemätöntä moninaisuutta lukemisen näkökulmasta. Aineistona on käytetty pääasiassa nykyrunoja mutta myös vanhempaa suomalaista lyriikkaa. Keskeisenä aiheena on runojen rytmi, joka havainnollistaa runon ilmaisun ja lukemisen aistimellista vuorovaikutusta. Rytmi tarttuu ja tartuttaa: se on runon toimintaa, joka ulottuu lukijaan asti.

Kirja on suunnattu kaikille runouden lukemisesta kiinnostuneille ja sopii erinomaisesti myös niille, jotka kummastelevat tai karttelevat runoutta vaikka muuten lukevatkin kaunokirjallisuutta.

Teos ilmestyy lokakuussa 2015.

Siru Kainulainen (FT) on turkulainen runouden tutkimukseen suuntautunut kirjallisuuden tutkijatohtori.

Antti Salminen
Kokeellisuudesta – historiallisesta avantgardesta jälkifossiiliseen elämään

Antti Salminen pohtii esseeteoksessaan, miten käsitys kokeellisuudesta olisi muotoiltava käytännössä ja teoriassa, jotta sillä olisi ratkaisevaa merkitystä nykytilanteessa, jossa (jälki)kapitalismi on kokemassa suurimpia kriisejä sitten syntymänsä. Käsitys taiteen ja elämän kokeellisuudesta on nykykulttuurin kohtalonkysymys, jos taiteilta odotetaan perustavia avauksia ja sinnikkyyttä elämänmuodon saattamiseksi kestävälle pohjalle.

Kokeellisuus on ennen kaikkea toimimisen ja olemisen tapa, eikä se rajaudu taiteisiin eikä etenkään “kokeellisen taiteen” leimaan ja lajityyppiin. Pikemminkin se ymmärretään historiallisena, tiettyyn elämänmuotoon ja sille ominaisiin ilmiöihin kytkeytyneenä sekä niissä jatkuvasti muuttuvana.

Teos ilmestyy lokakuussa 2015.

Antti Salminen (s. 1983) on tamperelainen filosofi, runoilija, tietokirjailija ja kirjallisuudentutkija. Salmiselta ilmestyi runokokoelma Nollankuori vuonna 2013 Sanasadon julkaisemana ja kokeellinen proosateos Lomonosovin moottori vuonna 2014 Poesialta. Salminen palkittiin jälkimmäisestä sekä Kalevi Jäntin että Tähtivaeltaja-palkinnolla.

KOTIMAINEN RUNOUS

Henriikka Tavi
Kaksitoista

Henriikka Tavin vuonna 2012 kirjoittama kaksitoistaosainen kirjasarja 12 sisältää kaikkiaan yli 800 sivua. Kaksitoista-teokseen on valikoitu ja editoitu kirjasarjan runoista parhaimmat. Vuoden 2012 aikana tietyt teemat ja poetiikan piirteet toistuivat ja kehittyivät sarjan eri osien runoissa. Kaksitoista-teos ei seuraa alkuperäisen sarjan rakennetta eikä toista orjallisesti runoja alkuperäisessä muodossaan, vaan hahmottuu omana kaunokirjallisena kokonaisuutenaan.

Teos ilmestyy lokakuussa 2015.

Henriikka Tavi (s. 1978) on helsinkiläinen runoilija ja Poesian perustajajäsen. Hänen esikoisteoksensa Esim. Esa (Teos, 2007) palkittiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla. Toinen teos Sanakirja (Poesia) ilmestyi syksyllä 2010. Runokokoelma Toivo (Teos, 2011) voitti sekä Kalevin Jäntin palkinnon että Yleisradion jakaman Tanssivan karhun.

POESIAVIHKOT

Virpi Alanen
Löytöretkue

Löytöretkue-vihko on saanut alkunsa samannimisestä blogista, joka on vuonna 2010 perustettu antikvaarinen löytörunoteos. Runoissa tihentyy ihmismielen ja -kehon absurdi liike, olemisen selittämisyritysten surrealistinen suru ja huumori. Löytöretkue koostuu antikvaarisesta tiede- ja tietokirjallisuuden kielestä, joka on muuttunut vanhetessaan vaivihkaa kaunokirjallisen kielen kaltaiseksi ja josta voi poimia pieniä vinksahtaneita tarinoita kielen outoudesta ja ihmisyyden varjoisemmista puolista.

Löytörunous ei perustu samalla tavoin kirjoitusprosessiin kuin runous yleensä, vaan siinä runous kaivetaan esiin materiaalista, jota ei alun perin ole tarkoitettu runoksi. Tekijän vastuulla onkin rakentaa löydetylle uusi elämä runona – valikointi, nimeäminen, esteettiseen ja poeettiseen kontekstiin sijoittaminen.

Teos ilmestyy lokakuussa 2015.

Virpi Alanen on helsinkiläinen runoilija ja kriitikko. Hänen esikoisteoksensa Ystävätär K ilmestyi Poesian kustantamana vuonna 2012. Tällä hetkellä hän työstää lyyristen pienoisesseiden käsikirjoitusta sekä runokäsikirjoitusta. Varsinaisten käsikirjoitustensa ohella Alanen on perehtynyt antikvaarisen kirjallisuuden estetiikkaan ja kieleen.

Penjami Lehto
Puutarhassa

Puutarhoja käsittelevä kokeellinen essee liikkuu esseistiikan, kaunokirjallisen proosan ja runouden välimaastoissa. Essee pohtii mm. permakulttuuria, kielen juuria ja lukemista pölytyksenä. Se esittää monenlaisia puutarhanhoitoon ja kirjallisuuteen liittyviä kysymyksiä – mikä esimerkiksi erottaa rikkaruohon hyötykasvista? Risteävine palstoineen teksti heijastaa muotonsa kautta puun varttamista ja puutarhan polkuja ja palstoja.

Teos ilmestyy lokakuussa 2015.

Penjami Lehto on jyväskyläläinen kirjallisuusblogaaja. Hän on yksi Luutii-yhteisöblogin (www.luutii.ma-pe.net) kirjoittajista ja ylläpitää omaa Jäljen ääni -blogiaan osoitteessa penjami.wordpress.com. Lehto on ammatiltaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja.

Christian Bök
Kaksi pistettä vokaalin päällä

Suomentanut Marko Niemi

Essee esittelee ja erittelee käsitteellisen kirjallisuuden (engl. conceptual literature) erilaisia muotoja intention ja ekspression käsitteiden kautta. Samalla se kuvailee käsitteellisen kirjallisuuden suhtautumista minään ja tekijyyteen. Keskeisessä roolissa on Steve McCafferyn visuaalinen runo, joka koostuu pienestä i-kirjaimesta, jonka päällä on yhden sijasta kaksi pistettä. Lisäksi essee pohtii erilaisten kirjoitustapojen suhdetta Roger Caillois’n kehittämään pelien ja leikkien typologiaan.

Alkuteos Two Dots over a Vowel ilmestyi chapbookina vuonna 2008.

Teos ilmestyy lokakuussa 2015.

Christian Bök on kanadalainen runoilija. Hän on julkaissut mm. teokset Eunoia (2001), jonka kussakin luvussa on käytetty vain yhtä vokaalia, ja Crystallography (1994), joka risteyttää runoutta ja kideoppia. Bök on kansainvälisesti tunnettu äänirunoilija, ja hän on vieraillut myös Suomessa.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/07/poesian-syksy-2015/feed/ 0
Kääntäjäkarhu-palkinto Gunnar Björlingin Auringonvihreälle http://www.poesia.fi/2015/07/kaantajakarhu-palkinto-gunnar-bjorlingin-auringonvihrealle/ http://www.poesia.fi/2015/07/kaantajakarhu-palkinto-gunnar-bjorlingin-auringonvihrealle/#comments Wed, 01 Jul 2015 12:00:02 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3897 Pauliina Haasjoen ja Peter Mickwitzin kääntämä Gunnar Björlingin magnum opus Auringonvihreä on voittanut YLE:n Kääntäjäkarhu-palkinnon.


Kääntäjäkarhu jaetaan vuosittain Kajaanin runoviikolla Tanssiva karhu -runouspalkintogaalan yhteydessä. Palkintosumma on 1000 euroa.

Raati perusteli valintaansa seuraavasti:

Gunnar Björling oli aikansa avantgarden edustaja. Hänen runoissaan näkyy ekspressionismin, surrealismin ja dadaismin vaikutus. Solgrönt, nyt suomennettu Auringonvihreä, oli hänen neljäs kirjansa. Se ilmestyi vuonna 1933. Uusi suomennos näyttää kahta aiempaa Björling-suomennosta villimmän, runsaamman, moni-ilmeisemmän Björlingin.

Auringonvihreään sisältyy poikkeuksellisen monenlaisia aineksia: pitkiä ja lyhyitä runoja, sonettimuotoista, vapaamittaista, proosaa, aforistiikkaa, jopa esseitä. Björlingin teoksessa kieli on erityistä, tärkeää, se mitä tehdään kielellä. Kokoelma on parhaimmillaan harvinaista kielen juhlaa, sen ilmaukset ovat hätkähdyttäviä, kuten ”silmät / höröllä”, ”tuomion syvä suolisto kasvoillaan”, ”litanian kultajalat”. Runoilijan omaperäinen kieli välittyy erinomaisen käännöksen ansiosta suomeksikin.

Björlingin kääntämisen tekee haastavaksi ennen muuta hänen runojensa epätavallinen syntaksi, esimerkiksi ”enempikuinilo / pohjavirtaa; kaikki on sikinjasokin / välttämättömyyden ryysymailla”.

Suomentajien työ on ollut paikoin erittäin vaativaa, mutta Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz ovat ratkaisseet sen haasteet esimerkillisen elegantisti. He ovat tehneet kiitettävää työtä. Kyseessä on tervetullut kulttuuriteko, jonkalaisia toivoisi kirjallisuuselämäämme enemmänkin.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/07/kaantajakarhu-palkinto-gunnar-bjorlingin-auringonvihrealle/feed/ 0
Kevään kirjojen PDF:t julki ja KESÄALE -20% http://www.poesia.fi/2015/06/kevaan-kirjat-kesaalessa-20/ http://www.poesia.fi/2015/06/kevaan-kirjat-kesaalessa-20/#comments Thu, 25 Jun 2015 05:58:12 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3879 Tervetuloa tutustumaan kevään kirjojen PDF:iin ja hankkimaan uniikit kohopainokansikirjat omaan kirjahyllyyn.

poesia-kesä-kevät-ale3

Kevään 2015 kirjojen PDF:t löytyvät nyt nettisivuiltamme. Tarjoamme kyseiset kirjat kesän kunniaksi nyt alehintaan –20% nettikaupastamme.

Tilaa kirjasi viimeistään 3.7. niin saat ne heinäkuun aikana. Nettikauppamme on kesälomalla 4.7. – 31.7., jona aikana tilatut kirjat toimitetaan tilaajille elokuussa.

Poesia toivottaa lukijoille ja muille ystäville lempeitä kesätuulia ja aurinkoisia lomapäiviä!

poesia.fi/kauppa/

]]>
http://www.poesia.fi/2015/06/kevaan-kirjat-kesaalessa-20/feed/ 0
Tähtivaeltaja-palkinto Antti Salmisen Lomonosovin moottorille http://www.poesia.fi/2015/05/tahtivaeltaja-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/ http://www.poesia.fi/2015/05/tahtivaeltaja-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/#comments Wed, 20 May 2015 10:48:44 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3840 Antti Salmisen proosateos Lomonosovin moottori on voittanut Tähtivaeltaja-palkinnon parhaana vuonna 2014 suomeksi julkaistuna tieteiskirjana.

Asiantuntijaraadin mukaan Lomonosovin moottori on poskettomalla huumorilla ja villeillä tarinankäänteillä silattu kirjallinen helmi. Salmisen kokeellinen teos taiteilee hienosti proosan ja lyriikan rajamailla ja hurmaa lukijansa mielikuvituksellisilla aineksilla.

Muita ehdokkaita olivat Thomas Pynchonin Painovoiman sateenkaari (Teos) sekä Jani Saxellin Sotilasrajan unet (WSOY). Helsingin Science Fiction Seura on jakanut Tähtivaeltaja-palkintoa vuodesta 1986 lähtien.

Raati perusteli valintaansa seuraavasti:

Antti Salmisen Lomonosovin moottori on poskettomalla huumorilla ja villeillä tarinankäänteillä silattu kirjallinen helmi. Se on proosan ja lyriikan rajamailla taiteileva teos, jonka tarina sijoittuu maailman ja inhimillisyyden tuolle puolen perustettuun Novaja Zemljan mystikkoyhteisöön.

Salmisen tekstuaalinen taidonnäyte on rakenteeltaan anteeksipyytelemättömän kokeellinen ja luottaa lukijan haluun heittäytyä alkemistis-mekanististen visioiden upottavaan pyörteeseen. Tarjolla on mosaiikkimainen kokoelma yhteen ajautuneita teemoja, joita yhdistävät alkemian ja transmutaation syvät pohjavirrat. Romaanin selittämättömyys ja epälineaarisuus ovat onnistuneita tehokeinoja, joka nostavat sanoinkuvaamattomien sattumusten kavalkadin lähelle todellista neroutta.

Fragmentaarinen kerrontatyyli yhdistelee sulassa sovussa erilaisia tekstilajeja. Päiväkirjaotteet, litteroinnit, inventaariolistat ja säätiedotukset kutovat kasaan hurjaa näkyä maailmanlopun koneesta. Mielikuvituksellisen koneen hirviömäisessä ytimessä on osia niin massiivisesta herttuakalmarista, generaattoreista kuin sekalaisista mikropiireistä.

Käynnistyttyään Lomonosovin moottorin on tarkoitus tavalla tai toisella tehdä loppu nykyisestä maailmanjärjestyksestä. Tähän päämäärään pyrkivät Lokiksi kutsuttu skatologisen instituutin entinen tutkija sekä hänen omituinen seurakuntansa.

Monipolvinen kertojanääni kuvailee poikkeuksellisen kaunopuheisesti lopun aikoihin valmistautuvien hylkiöiden ponnistuksia. Tunnelma on paikoin groteski, paikoin äkkihilpeä. Absurdi huumori kukkii niin Igumenin tunkiolla kuin rantaan ajautuneiden valaanraatojen käsittelyohjeiden sivuillakin.

Lukija pääsee kaivautumaan juonen läpi myös tarinakatkelmien ristiviitteiden kautta. Nämä oudot polut tarjoavat uusia komplementaarisia luentatapoja jo ennestään viittauksia ja intertekstuaalisuutta tulvivaan riemastuttavaan materiaaliin.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/05/tahtivaeltaja-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/feed/ 0
Poesian auringonvihreä äitienpäivätarjous http://www.poesia.fi/2015/04/poesian-auringonvihrea-aitienpaivatarjous/ http://www.poesia.fi/2015/04/poesian-auringonvihrea-aitienpaivatarjous/#comments Mon, 27 Apr 2015 17:55:57 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3730 Tilaa Gunnar Björlingin Auringonvihreä 27.4.-10.5. Poesian nettikaupasta niin saat kirjan erikoishintaan 17 euroa plus postikulut. Jos tilaat kirjan viimeistään 6.5., kirja ehtii luoksesi ennen äitienpäivää 10.5.


Eikö sinulla ole sinistä sukkaa ja hienoja valkoisia
lapsuusyöpaitoja, puritko minua punaisella leualla?
pysähdyn ja katson sinua, eikö sinun pikkusormiesi
pitänytkin oppia kävelemään?
etkö se ollutkin sinä joka antoi lehmille sokeria?

]]>
http://www.poesia.fi/2015/04/poesian-auringonvihrea-aitienpaivatarjous/feed/ 0
Poesian kirjojen saatavuus paranee Helsingissä ja Tampereella http://www.poesia.fi/2015/03/poesian-kirjojen-saatavuus-paranee-helsingissa-ja-tampereella/ http://www.poesia.fi/2015/03/poesian-kirjojen-saatavuus-paranee-helsingissa-ja-tampereella/#comments Fri, 20 Mar 2015 07:17:11 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3653 Poesian kirjojen saatavuus parani alkuvuodesta merkittävästi, kun Helsingin keskustassa sijaitseva Otavan kirjakauppa sekä tamperelainen Miekkakalapasuuna-kirjakauppa ottivat Poesian koko kirjavalikoiman myytäväkseen.

“Runouden ja muun marginaalisen kirjallisuuden on nykyään yhä vaikeampaa päästä esille kirjakauppojen hyllyille. Siksi yhteistyö eri tahojen kanssa on meille erittäin tärkeää”, toteaa Poesian myynnistä vastaava Mikael Brygger.

Poesia on myös aloittamassa erityistä matalan kynnyksen jälleenmyyjäohjelmaa, jonka jäsenet saavat kaikki uusimmat Poesia-julkaisut myytäväkseen myyntitilille ilman sisäänostopakkoa. “Pyydämme kaikkia laadukkaasta nykyrunoudesta kiinnostuneita kirjakauppoja, divareita ja muita mahdollisia jälleenmyyjiä ottamaan meihin yhteyttä”, Brygger kannustaa.

Otavan kirjakaupan valikoimaan kuuluu entuudestaan Otavan, Liken, Nemon, Siltalan ja Teoksen kustantamia kirjoja. Myymälä sijaitsee osoitteessa Uudenmaankatu 10, Helsinki, ja se on avoinna arkisin klo 10-18.

Miekkakalapasuuna keskittyy pienempien kotimaisten ja ulkomaisten julkaisijoiden kirjoihin ja levyihin. Kauppa löytyy osoitteesta Satamakatu 5, Tampere, ja se on avoinna arkisin klo 11-18 sekä lauantaisin 10-15.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/03/poesian-kirjojen-saatavuus-paranee-helsingissa-ja-tampereella/feed/ 0