Poesia http://www.poesia.fi Runouden ympärille kiertyvä yhteisöllinen kustantamo. Wed, 01 Jul 2015 12:52:31 +0000 en-US hourly 1 Kääntäjäkarhu-palkinto Gunnar Björlingin Auringonvihreälle http://www.poesia.fi/2015/07/kaantajakarhu-palkinto-gunnar-bjorlingin-auringonvihrealle/ http://www.poesia.fi/2015/07/kaantajakarhu-palkinto-gunnar-bjorlingin-auringonvihrealle/#comments Wed, 01 Jul 2015 12:00:02 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3897 Pauliina Haasjoen ja Peter Mickwitzin kääntämä Gunnar Björlingin magnum opus Auringonvihreä on voittanut YLE:n Kääntäjäkarhu-palkinnon.


Kääntäjäkarhu jaetaan vuosittain Kajaanin runoviikolla Tanssiva karhu -runouspalkintogaalan yhteydessä. Palkintosumma on 1000 euroa.

Raati perusteli valintaansa seuraavasti:

Gunnar Björling oli aikansa avantgarden edustaja. Hänen runoissaan näkyy ekspressionismin, surrealismin ja dadaismin vaikutus. Solgrönt, nyt suomennettu Auringonvihreä, oli hänen neljäs kirjansa. Se ilmestyi vuonna 1933. Uusi suomennos näyttää kahta aiempaa Björling-suomennosta villimmän, runsaamman, moni-ilmeisemmän Björlingin.

Auringonvihreään sisältyy poikkeuksellisen monenlaisia aineksia: pitkiä ja lyhyitä runoja, sonettimuotoista, vapaamittaista, proosaa, aforistiikkaa, jopa esseitä. Björlingin teoksessa kieli on erityistä, tärkeää, se mitä tehdään kielellä. Kokoelma on parhaimmillaan harvinaista kielen juhlaa, sen ilmaukset ovat hätkähdyttäviä, kuten ”silmät / höröllä”, ”tuomion syvä suolisto kasvoillaan”, ”litanian kultajalat”. Runoilijan omaperäinen kieli välittyy erinomaisen käännöksen ansiosta suomeksikin.

Björlingin kääntämisen tekee haastavaksi ennen muuta hänen runojensa epätavallinen syntaksi, esimerkiksi ”enempikuinilo / pohjavirtaa; kaikki on sikinjasokin / välttämättömyyden ryysymailla”.

Suomentajien työ on ollut paikoin erittäin vaativaa, mutta Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz ovat ratkaisseet sen haasteet esimerkillisen elegantisti. He ovat tehneet kiitettävää työtä. Kyseessä on tervetullut kulttuuriteko, jonkalaisia toivoisi kirjallisuuselämäämme enemmänkin.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/07/kaantajakarhu-palkinto-gunnar-bjorlingin-auringonvihrealle/feed/ 0
Kevään kirjojen PDF:t julki ja KESÄALE -20% http://www.poesia.fi/2015/06/kevaan-kirjat-kesaalessa-20/ http://www.poesia.fi/2015/06/kevaan-kirjat-kesaalessa-20/#comments Thu, 25 Jun 2015 05:58:12 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3879 Tervetuloa tutustumaan kevään kirjojen PDF:iin ja hankkimaan uniikit kohopainokansikirjat omaan kirjahyllyyn.

poesia-kesä-kevät-ale3

Kevään 2015 kirjojen PDF:t löytyvät nyt nettisivuiltamme. Tarjoamme kyseiset kirjat kesän kunniaksi nyt alehintaan –20% nettikaupastamme.

Tilaa kirjasi viimeistään 3.7. niin saat ne heinäkuun aikana. Nettikauppamme on kesälomalla 4.7. – 31.7., jona aikana tilatut kirjat toimitetaan tilaajille elokuussa.

Poesia toivottaa lukijoille ja muille ystäville lempeitä kesätuulia ja aurinkoisia lomapäiviä!

poesia.fi/kauppa/

]]>
http://www.poesia.fi/2015/06/kevaan-kirjat-kesaalessa-20/feed/ 0
Tähtivaeltaja-palkinto Antti Salmisen Lomonosovin moottorille http://www.poesia.fi/2015/05/tahtivaeltaja-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/ http://www.poesia.fi/2015/05/tahtivaeltaja-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/#comments Wed, 20 May 2015 10:48:44 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3840 Antti Salmisen proosateos Lomonosovin moottori on voittanut Tähtivaeltaja-palkinnon parhaana vuonna 2014 suomeksi julkaistuna tieteiskirjana.

Asiantuntijaraadin mukaan Lomonosovin moottori on poskettomalla huumorilla ja villeillä tarinankäänteillä silattu kirjallinen helmi. Salmisen kokeellinen teos taiteilee hienosti proosan ja lyriikan rajamailla ja hurmaa lukijansa mielikuvituksellisilla aineksilla.

Muita ehdokkaita olivat Thomas Pynchonin Painovoiman sateenkaari (Teos) sekä Jani Saxellin Sotilasrajan unet (WSOY). Helsingin Science Fiction Seura on jakanut Tähtivaeltaja-palkintoa vuodesta 1986 lähtien.

Raati perusteli valintaansa seuraavasti:

Antti Salmisen Lomonosovin moottori on poskettomalla huumorilla ja villeillä tarinankäänteillä silattu kirjallinen helmi. Se on proosan ja lyriikan rajamailla taiteileva teos, jonka tarina sijoittuu maailman ja inhimillisyyden tuolle puolen perustettuun Novaja Zemljan mystikkoyhteisöön.

Salmisen tekstuaalinen taidonnäyte on rakenteeltaan anteeksipyytelemättömän kokeellinen ja luottaa lukijan haluun heittäytyä alkemistis-mekanististen visioiden upottavaan pyörteeseen. Tarjolla on mosaiikkimainen kokoelma yhteen ajautuneita teemoja, joita yhdistävät alkemian ja transmutaation syvät pohjavirrat. Romaanin selittämättömyys ja epälineaarisuus ovat onnistuneita tehokeinoja, joka nostavat sanoinkuvaamattomien sattumusten kavalkadin lähelle todellista neroutta.

Fragmentaarinen kerrontatyyli yhdistelee sulassa sovussa erilaisia tekstilajeja. Päiväkirjaotteet, litteroinnit, inventaariolistat ja säätiedotukset kutovat kasaan hurjaa näkyä maailmanlopun koneesta. Mielikuvituksellisen koneen hirviömäisessä ytimessä on osia niin massiivisesta herttuakalmarista, generaattoreista kuin sekalaisista mikropiireistä.

Käynnistyttyään Lomonosovin moottorin on tarkoitus tavalla tai toisella tehdä loppu nykyisestä maailmanjärjestyksestä. Tähän päämäärään pyrkivät Lokiksi kutsuttu skatologisen instituutin entinen tutkija sekä hänen omituinen seurakuntansa.

Monipolvinen kertojanääni kuvailee poikkeuksellisen kaunopuheisesti lopun aikoihin valmistautuvien hylkiöiden ponnistuksia. Tunnelma on paikoin groteski, paikoin äkkihilpeä. Absurdi huumori kukkii niin Igumenin tunkiolla kuin rantaan ajautuneiden valaanraatojen käsittelyohjeiden sivuillakin.

Lukija pääsee kaivautumaan juonen läpi myös tarinakatkelmien ristiviitteiden kautta. Nämä oudot polut tarjoavat uusia komplementaarisia luentatapoja jo ennestään viittauksia ja intertekstuaalisuutta tulvivaan riemastuttavaan materiaaliin.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/05/tahtivaeltaja-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/feed/ 0
Poesian auringonvihreä äitienpäivätarjous http://www.poesia.fi/2015/04/poesian-auringonvihrea-aitienpaivatarjous/ http://www.poesia.fi/2015/04/poesian-auringonvihrea-aitienpaivatarjous/#comments Mon, 27 Apr 2015 17:55:57 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3730 Tilaa Gunnar Björlingin Auringonvihreä 27.4.-10.5. Poesian nettikaupasta niin saat kirjan erikoishintaan 17 euroa plus postikulut. Jos tilaat kirjan viimeistään 6.5., kirja ehtii luoksesi ennen äitienpäivää 10.5.


Eikö sinulla ole sinistä sukkaa ja hienoja valkoisia
lapsuusyöpaitoja, puritko minua punaisella leualla?
pysähdyn ja katson sinua, eikö sinun pikkusormiesi
pitänytkin oppia kävelemään?
etkö se ollutkin sinä joka antoi lehmille sokeria?

]]>
http://www.poesia.fi/2015/04/poesian-auringonvihrea-aitienpaivatarjous/feed/ 0
Poesian kirjojen saatavuus paranee Helsingissä ja Tampereella http://www.poesia.fi/2015/03/poesian-kirjojen-saatavuus-paranee-helsingissa-ja-tampereella/ http://www.poesia.fi/2015/03/poesian-kirjojen-saatavuus-paranee-helsingissa-ja-tampereella/#comments Fri, 20 Mar 2015 07:17:11 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3653 Poesian kirjojen saatavuus parani alkuvuodesta merkittävästi, kun Helsingin keskustassa sijaitseva Otavan kirjakauppa sekä tamperelainen Miekkakalapasuuna-kirjakauppa ottivat Poesian koko kirjavalikoiman myytäväkseen.

“Runouden ja muun marginaalisen kirjallisuuden on nykyään yhä vaikeampaa päästä esille kirjakauppojen hyllyille. Siksi yhteistyö eri tahojen kanssa on meille erittäin tärkeää”, toteaa Poesian myynnistä vastaava Mikael Brygger.

Poesia on myös aloittamassa erityistä matalan kynnyksen jälleenmyyjäohjelmaa, jonka jäsenet saavat kaikki uusimmat Poesia-julkaisut myytäväkseen myyntitilille ilman sisäänostopakkoa. “Pyydämme kaikkia laadukkaasta nykyrunoudesta kiinnostuneita kirjakauppoja, divareita ja muita mahdollisia jälleenmyyjiä ottamaan meihin yhteyttä”, Brygger kannustaa.

Otavan kirjakaupan valikoimaan kuuluu entuudestaan Otavan, Liken, Nemon, Siltalan ja Teoksen kustantamia kirjoja. Myymälä sijaitsee osoitteessa Uudenmaankatu 10, Helsinki, ja se on avoinna arkisin klo 10-18.

Miekkakalapasuuna keskittyy pienempien kotimaisten ja ulkomaisten julkaisijoiden kirjoihin ja levyihin. Kauppa löytyy osoitteesta Satamakatu 5, Tampere, ja se on avoinna arkisin klo 11-18 sekä lauantaisin 10-15.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/03/poesian-kirjojen-saatavuus-paranee-helsingissa-ja-tampereella/feed/ 0
Antti Salmisen Lomonosovin moottori Tähtivaeltaja-palkintoehdokkaaksi http://www.poesia.fi/2015/03/antti-salmisen-lomonosovin-moottori-tahtivaeltaja-palkintoehdokkaaksi/ http://www.poesia.fi/2015/03/antti-salmisen-lomonosovin-moottori-tahtivaeltaja-palkintoehdokkaaksi/#comments Fri, 13 Mar 2015 10:26:10 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3648 Antti Salmisen kokeellinen proosateos Lomonosovin moottori (Poesia 2014) on asetettu Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaaksi.


Salmisen teos on raadin mukaan kokeellisista tarinafragmenteista koostuva kirjallinen helmi, joka tulvii villiä sanahelinää, surrealistisia käänteitä ja hullua huumoria.

Helsingin Science Fiction Seuran vuodesta 1986 jakama palkinto myönnetään parhaalle Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle. Muut tämänvuotiset palkintoehdokkaat ovat Thomas Pynchonin Painovoiman sateenkaari, Alastair Reynoldsin Terästuulen yllä, Jani Saxellin Sotilasrajan unet sekä Petri Laineen ja Anne Leinosen teos Kuulen laulun kaukaisen. Palkinnon voittaja julkistetaan toukokuussa.

]]>
http://www.poesia.fi/2015/03/antti-salmisen-lomonosovin-moottori-tahtivaeltaja-palkintoehdokkaaksi/feed/ 0
Tiiliskivi-palkinto Reetta Pekkaselle http://www.poesia.fi/2015/02/tiiliskivi-palkinto-reetta-pekkaselle/ http://www.poesia.fi/2015/02/tiiliskivi-palkinto-reetta-pekkaselle/#comments Fri, 20 Feb 2015 08:40:16 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3604 Vuoden 2015 Tiiliskivi-palkinnon on voittanut Reetta Pekkanen teoksellaan Pieniä kovia nuppuja.


Raati kiitti Pekkasen runoja tavasta, jolla ne yhdistävät yleisen yksityiseen, estetiikan eettisyyteen. Pekkasen teos sanoo raadin mukaan “välttämättömimmän luonnon ja ihmisen välisestä suhteesta, ja samalla se onnistuu kaikessa kauniissa surullisuudessaan muuttamaan epätoivon toivoksi”.

Tiiliskivi-tunnustuspalkinnon myöntää Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esille laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota.

Muut palkintoehdokkaat olivat Nelli Hietalan romaani Käsipohjaa (Nemo), Kai Kajanderin runokokoelma Supersäikeet (Otava), Henni Kitin esikoisromaani Elävän näköiset (WSOY), Raisa Marjamäen runokokoelma Ei kenenkään laituri (Poesia) sekä Markku Paasosen romaani Pienet kalat syövät suuria kaloja (Teos).

]]>
http://www.poesia.fi/2015/02/tiiliskivi-palkinto-reetta-pekkaselle/feed/ 0
Poesian kevät 2015 http://www.poesia.fi/2015/01/poesian-kevat-2015/ http://www.poesia.fi/2015/01/poesian-kevat-2015/#comments Tue, 13 Jan 2015 09:24:14 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3548 Poesian keväässä suomenruotsalainen klassikko, kiitettyjä ja tunnustettuja nykylyyrikoita, esseitä runouden toimittamisesta sekä kolme esikoiskokoelmaa


”Miksi antanut ajatukselleni tämän paradoksaalisen muodon? Onko se niin uusi, mutkikas, se ajatus? En minä sitä tiedä, en olisi uskonut. Mutta en tullut ymmärretyksi.”

Näillä sanoilla Gunnar Björling, modernin suomalaisen runouden klassikko, pohti aikanaan omaa paikkaansa omassa ajassaan. Katkelma löytyy teoksesta Solgrönt (1933), joka on eittämättä yksi Björlingin mittavan tuotannon tärkeimmistä kokoelmista. Poesia julkaisee teoksen tänä keväänä Pauliina Haasjoen ja Peter Mickwitzin suomennoksena.

Björlingille ympäristön ymmärtämät­tömyys merkitsi eksistentialistisen etsinnän lisäksi hyvin käytännöllisiä ongelmia. Hän joutui julkaisemaan Auringonvihreän sekä joukon muita teoksiaan omakustanteina ja vastaanotto oli niukkaa ja varautunutta.

Myös tänään
runouden ja muun marginaalisen kirjallisuuden kohtalona näyttäisi olevan ympäristön ymmärtämättömyys. Runous voi olla yhtä aikaa liian tiheää ja liian rehevää. Mistään ei saa kiinni tai sitten kaikki on vain tiellä.

Ymmärryksen rajoilla jotkut hakevat tukea jostain suuremmasta, jostain myyttisestä ja salaperäisestä. Kirjallisuuden taustalla, näkymättömissä toimii kustannustoimittajan hahmo. Nykyrunouden toimittamisen ja kustantamisen kysymyksiä avataan ja käsitellään Henriikka Tavin toimittamassa esseekokoelmassa Kolmetoista (13/12), joka antaa puheenvuoron kaksitoista kirjaa synnyttäneen 12-projektin taustavaikuttajille ja -tekijöille.

Poesian kevät 2015 tarjoaa myös kokonaiset kolme esikoisrunokokoelmaa: elektro-folkpopparina tunnetun Muuan miehen karhea ja zen-henkinenLämmetä, hämmentyä, Kaija Rantakarin viivojen ja rajojen intiimigeometriaa hahmotteleva Mikado sekä Marko Laihisen kylmän ajankohtaista valoa hohkava Halokehrät.

Uusien tulokkaiden lisäksi julkaistaan kaksi teosta kahdelta 2000-lukulaisen runopolven keskeiseltä tekijältä. Kristian Blombergin kolmas runoteos Valokaaria on kuin ajatuksen henkäys; miltei äänettömiä virtauksia mielen vakiintuneiden kulkureittien ohi kohti jotain kartoittamatonta.

Jonimatti Joutsijärven vakaa mutta leikkisä Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy puolestaan suuntaa lukijansa proosa- ja runosarjoillaan takaisin uniin, aisteihin, tunteisiin. Mihin tarvitsemme ymmärrystä, jos emme ymmärrä havahtua ja kohdata, ihmisiä, eläimiä, esineitä – asioita?

Valoisaa kirjakevättä, lupausta ilosta, lämpimästä

Tutustu Poesian kevään 2015 kirjoihin täältä »

]]>
http://www.poesia.fi/2015/01/poesian-kevat-2015/feed/ 0
Kalevi Jäntin palkinto Antti Salmisen Lomonosovin moottorille http://www.poesia.fi/2014/12/kalevi-jantin-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/ http://www.poesia.fi/2014/12/kalevi-jantin-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/#comments Wed, 03 Dec 2014 12:00:59 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3312 Kalevi Jäntin säätiö on palkinnut Antti Salmisen Lomonosovin moottorin 17 000 euron suuruisella kirjallisuuspalkinnolla.


Palkintolautakunta perustelee päätöstään seuraavasti:

Antti Salmisen Lomonosovin moottori on laajan perspektiivin proosarunoelma ja filosofinen näky.

Vaikka lukijalle saattaa hetkittäin syntyä tunne dadaistisesta vyörytyksestä, tekijän katse on äärimmäisen tarkka. Novaja Zemljaa muistuttava maisema ja siitä kumpuavat tapahtumat herättävät syvän tuttuuden tunteen: onhan kysymys elämästä itsestään, jota ihminen yrittää kartoittaa, mitata, haarukoida ja jonka luonnetta edes vähän ymmärtää.

Salmiselle elämä on suuri aineen näytelmä, ja hänen mystinen Lomonosovin moottorinsa elämän prosessien kulku. Kirjassa tätä jättiläismäisen Herttuakalmarin sisään hitaasti rakennettua oliota yritetään ymmärtää ja hahmottaa yhä uusien todistajanlausuntojen ja näkökulmien kautta. Näissä tiedemiesmäisen pedanteissa raporteissa on maaginen imu, mutta myös syvät juuret brittiläishenkiseen hienosyiseen, älylliseen huumoriin.

Elämä näyttäytyy hirviönä, joka syntyy ja kuolee samanaikaisesti, ahmii ja synnyttää, alkaa ja loppuu, väliaikaisesti.

”Moottorin ydin on syntymisen menehtymisen ja menehtymisen syntymisen astia”, hän sanoo. Ja: ”Moottori tanssittaa meitä, emmekä pääse irti.” ”Me tanssimme, kuten Prosessi, toistamme toisemme ja itsemme.”

Sukulaisuutta on tunnistettavissa yhtä hyvin Jinsy- saareen ja sen absurdiin huumoriin, Tarkovskiin kuin Francisco Toledoon, yhteen Meksikon merkittävimmistä nykymaalareista ja etenkin tämän tunnettuun teossarjaan ”Notebook of Shit.” Tässäkin kuulee suoran, hohottavan naurun elämän vaappuvalle, kompastelevalle kiertokululle.

Hienoa Salmisen teoksessa on myös sen nimi ”Lomonosovin moottori”, ei siis kone. Voisi ajatella, että sanana kone tai koje sopisi filosofiseen erittelyyn herkemmin. Mutta moottori on meteliä ja bensaa, kuten Salmisen tekstikään ei ole filosofisesta asenteestaan huolimatta abstraktia ajatusrunoutta vaan lihaisaa ja brutaaliakin. Kirjan tekstiin oleellisesti liittyvän mystisen kuvituksen on tehnyt Johan L. Pii.

Kalevi Jäntin säätiö jakaa vuosittain nuorille kirjailijoille Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon. Toinen tänä vuonna palkituista teoksista oli Miira Luhtavaaran runokokoelma Ruohikon luut (Teos). Palkinnon on saanut 108 kirjailijaa. Säätiön palkintolautakunnan puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäsenet kustantaja Jaakko Jäntti, kirjailija Tiina Krohn, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala ja runoilija Saila Susiluoto.

]]>
http://www.poesia.fi/2014/12/kalevi-jantin-palkinto-antti-salmisen-lomonosovin-moottorille/feed/ 0
Poesian joulukalenteri on avattu! http://www.poesia.fi/2014/12/poesian-joulukalenteri-on-avattu/ http://www.poesia.fi/2014/12/poesian-joulukalenteri-on-avattu/#comments Mon, 01 Dec 2014 08:45:20 +0000 http://www.poesia.fi/?p=3286 > Kauppaan!]]> Poesian nettikauppa on nyt joulukalenteri: tarjoukset voimassa loppiaiseen saakka! Ennen 18.12. tilatut kirjat ehtivät jouluksi perille.

 

JOULUKALENTERI on 24 aamua kestävä ratkaisujen sarja. Päällyskuvaa eheytetään sulkemalla avattu luukku tai rikotaan jättämällä luukku auki. Taisto käy sitä raskaammaksi, mitä lähemmäksi kaksiluukkuista tullaan. JV > paistiajatus

(Nuopponen, Nummela, Viikilä: Ensyklopedia)

LUUKKU #1: Vastakaanon 15,00€ >> Kauppaan!

]]>
http://www.poesia.fi/2014/12/poesian-joulukalenteri-on-avattu/feed/ 0