Mikä on Poesia?

Poesia on syksyllä 2010 perustettu runouteen keskittyvä yhteisöllinen kustantamo. Vaalimme kustantamisen kulttuuritehtävää sen käytäntöjä uudistaen. Meitä kiinnostaa korkeatasoinen, uusia muotoja etsivä runous: runous, joka toimii ja vaikuttaa. Poesian periaatteita ovat yhteisöllinen toimitustyö, taiteellinen tinkimättömyys, ekologisuus sekä teosten vapaa saatavuus.

Kustantamoa pyörittää joukko uuden polven runoilijoita ja kirjallisuuden ammattilaisia, jotka ovat ottaneet kirjan tekemisen prosessin omiin käsiinsä. Runoilijat ja kustannustoimittajat ovat tasa-arvoisia Poesian tekijöitä, ja samat henkilöt toimivat usein molemmissa rooleissa. Kokemuksemme mukaan runoilijat ovat erinomaisia runouden toimittajia.

Julkaistavat kirjat valitaan taiteellisin kriteerein. Uusien ja vanhojen painoteknologioiden (offset, print on demand, digitaalinen julkaiseminen, kohopaino) yhdistäminen mahdollistaa kirjojen pitkän elinkaaren ja hyvinkin pienen yleisön teosten julkaisemisen. Olemme kiinnostuneita sekä käsinkoskeltavasta, kestävästä kirjaesineestä että kirjan aineettomuudesta.

Poesian julkaisemat kirjat kustannustoimitetaan tarkasti. Poesia
Toimittamisesta ei makseta palkkaa, vaan sitä tehdään taiteellisesta mielenkiinnosta. Näin myös julkaisukynnys pysyy korkealla: vain todella inspiroivaa käsikirjoitusta jaksaa toimittaa ilman rahallista korvausta. Poesian teokset ovat internetissä ilmaiseksi ladattavina pdf-tiedostoina tai muuten vapaasti saatavilla.

Kirjat tuotetaan mahdollisimman ekologisesti. Panostamme ympäristöystävällisiin materiaaleihin, suosimme suomalaisia painoja ja pidämme painoskoot tarkoituksenmukaisina mm. pod-tekniikan avulla.

Sanoudumme irti kirjojen sesonkiajattelusta: Poesian kirjat eivät vanhene vuoden vaihtuessa.

Osuuskunta Poesian jäsenet

Virpi Alanen, Kristian Blomberg, Mikko Branders, Mikael Brygger, Pauliina Haasjoki, Tytti Heikkinen, Hannu Helin, Kimmo Kallio, Mari Koski, Sirpa Kyyrönen, V.S. Luoma-aho, Teemu Manninen, Raisa Marjamäki, Marko Niemi, Harry Salmenniemi, Henriikka Tavi, Olli-Pekka Tennilä ja Miia Toivio

Osuuskunta Poesian hallitus

Kristian Blomberg, Pauliina Haasjoki, Sirpa Kyyrönen-Kallio, Marko Niemi, Henriikka Tavi (vpj.), Olli-Pekka Tennilä ja Miia Toivio (pj.)

Tukijat

  • Vuonna 2014 Koneen Säätiö tuki Poesian kehitystoimintaa.
  • Vuonna 2015 Poesian julkaisu- ja painotapojen kehittämistä tukee Tiina ja Antti Herlinin säätiö.